Soja verwerking

Veekoeken van geëxtraheerde oliezaden werden altijd al beschouwd als een proteïnerijk voeder. In de laatste jaren is er echter een toenemende belangstelling ontstaan voor het gebruik van niet geëxtraheerde oliehoudende zaden, de zogenaamde FFSB, waarbij de eiwitten van de veekoek gecombineerd worden met de hoge diëtische energiewaarden van de olie.

Speciaal in voeders voor pluimvee en andere niet-herkauwers is dit van belang. Nieuwe sojavariëteiten die ook in een matig of zelfs koel klimaat kunnen worden geteeld, maken het gebruik van de volle sojaboon interessant, vooral doordat in vele gebieden grootschalige installaties voor soja-extractie ontbreken.

Er zijn verschillende methoden voor de fysieke behandeling van sojabonen. De meest effectieve behandeling bestaat uit een combinatie van een hittebehandeling (vernietiging van het ANF) en een fysieke kneuzing van de boon (om de olie beter bereikbaar te maken). Een nauwkeurige observatie van de procesparameters is van groot belang, om bijvoorbeeld oververhitting te voorkomen, waardoor de eiwitten beschadigd zouden kunnen worden.

.